myspace



February 26, 2004

8 MORE PAPERS TO GO....

Alhamdulillah...ari ni selesai lagi 2 paper untuk final exam third year ni..that means 8 more papers to go!!!8 lagi?!!uwaaa....dengar cam banyak giler dan tak sanggup nak hadapi semua tu..rasa cam tak bley buat jer..hehehe..Tapi tengoklah,abis jer semua paper ni mesti cam tak caya jer exam dah abis..just in a blink of eyes.. Masa tulah nanti rasa boring giler dan nak sit for exam balik semula... Ala...tu perkara biasa.Mesti semua orang raa cam tu.Betul tak?hehehe.. Dah menjadi fitrah manusia yang sentiasa tak puas dgn yang ada kat depan mata.. Aku still ingat lagi,dulu dengan kengkawan masa study kt tokyo[masa muda remaja dulu..hehehe]kitorg slalu menyesal sebab bila sesuatu tu dah hilang atau lepas barulah kitorang sedar...isk..isk..sampai guna pepatah "KIta tak akan menyedari betapa penting dan bernilainya sesuatu itu, sehinggalah kita telah kehilangannya" ... Betul kan? For example, cuba kita fikir balik, masa kita still sekolah rendah ke menengah ke, kita slalu kata bila lah kita nak abis study ni,dah tasabar nak masuk U ataupun kerja.Tapi bila dah masuk Uatau pun kerja cam skang ni, teringinlah pulak nak balik ke zaman muda-muda dulu..hehehe..Kalau ada orang kata tak betul tu tak taulah,tapi tulah apa yang aku rasa...hehehe..
Cerita pasal exam ni,teringat aku alkisah semalam.. Disebab kan paper utk ari memang kena hafal giler-giler[yalah,nak hafal maksud lagi,tulisan kanji Jepun lagi, proses lagi]memang tension skitlah study semalam.. Selalunya tension-tension je aku call rumah,tp kali ni..aiseh..kat for international call lupa nak top-up..bertambah tension lah aku di buatnya..lagi pun ibunda kesayanganku skang tgh outstation sebab kursus kat Muar[rumah aku kat Cheras].. Memang sadis skit lah exam kali ni sebab tak boleh berbual ngan mak before exam. Tapi nasib baik lah ibundaku bawak handset gi kursus kali ni, dan yang lagi best tu guna line 013 plak tu..naper best? sebab line tu je yang boleh terima short message from yahoo messenger mobile short message service..hehehe..pastu aku pun apa lagi,main message-messagelah ngan ibundaku..hehehe.. Cam rakan sebayalah pulak..hehehe..Rupa-rupanya ari ni pun ibundaku ada last paper utk kursus dia..hehehe..ibundaku siap kata lagi "Jom kita sama-sama usaha, mak pun esok punya paper susah jugak" ..hehehe..Tapi sebelum tu aku dah kena marah dulu dengan ibundaku tu..hehehe..sebabnya? sebabnya..aku dah cakap tak boleh buat sebelum sit for the exam lagi..hehehe..act, tu memang dah jadi habit aku sejak dari sekolah rendah dulu lagi. Kekadang sampai menangis beria-ia. Kalau tengok tu,macam dah confident fail jer..hehehe.Tapi bila keluar result, ok jer...hehehe..Tapi masa kat Malaysia dulu, bila camtu je, ibunda kan ada kat depan mata, bolehlah terima pujukan live depan mata..Tapi skang ni,abis-abis pun dalam phone je..tak besh sungguh..hehehe..sambung balik pasal semalam,ibunda aku memula gelak lagi, pastu bila aku kata dah memang tepu otak ni, memang dah surrender, dia mulalah marah..hehehe..dia kata,dia tau aku boleh,perangai je dari kecik tak berubah rubah.asyik gelabah tak tentu pasal..hehehe..aku gelabah yek?hehehe..memng pun kot..hehehe..lepas jer aku dapat recover perasaan aku yang macam nak surrender tu, aku try study balik[sambil bayang kan mak sebagai pemangkin..hehehe]..tengah syok-syok study tu,aku kilas jap tengok jam,haa??dah pukul 1 pagi?tak boleh jadi ni,aku kena gak tidur skang..hehehe..meman jadi habit aku kalau hari exam utk tidur even sekejap jer,walaupun aku tau banyak lagi yang tak abis cover.. Aku amal kan petua ni sebab, bagi aku,camner kita study teruk-teruk pun,tapi tak tidur, kekadang otak kita tak berfungsi time exam..hehehe..biar quality higher than quantity..hehehe..kita dah guna otak kita ni bebanyak,mesti bagi dia rehat jap..baru ada give and take..hehehe..
pastu aku bangun pagi tadi kul 4 setengah....study lah skit..pukul7.45 aku siap-siap nak pegi kelas..tengah siap-siap tu, tetiba ada orang antar message kt ym aku..aik? sapa lak yang antar message pepagi buta ni?dah lah aku invisible..jeng..jeng...jeng..teka sapa yang bagi..hehehe..buah hati pengarang jantung aku da...sapa lagi kalau bukan ibundaku..hehehe..dia wish aku good luck dan sentiasa doa kan kejayaanku..uwaa!!! terharunya aku..kalau lah aku dapat pasangan yang sikap dia sama cam ibunda, bahagianya aku!!hehehe...
apa-apa hal pun aku kena gambaru[berusaha] sendri gak..sebab Allah ada berfirman bahawa Dia tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum tu,melainkan kaum itu sendiri merubah nasib mereka...
PepatahJepun pun ada cakap, "苦あれば、楽あり"[ku areba,raku ari]. maksudnya lebih kurang macam setiap kesusahan itu akan ada kesenangan yang menyusul..hehehe... Sekali lagi permintaan dari aku, Doakan yek supaya aku tenang ,selamat dan mudah menjawab exam nanti..

0 Comments:

Post a Comment

<< Home


Cursors