myspace



July 25, 2004

Hayatilah Seadanya...

Assalamualaikum wbt....
 
Errmm..xtau nak tulis aper arini...weekend ni xkuar gi memana pun.. mmg duk kat bilik jer.. penat sebab jisshuu [practical] still terasa lagi.. Esok nak kena gi lagi. jisshuu yg aku wat ni seminggu jer. Dari 22hb ari tu sampai lah 28hb nnt. Pasal penat mmg xleh nak cakap lah... mmg bersabar jer.. Tapi still under control.. hehehe..
sebab xtau nak tulis aper, aku pun paste jerlah benda yang aku dapat kt tenet. Rasa elok gak share ngan korang sumer..hehehe.. Dari xleak pape langsung... sampai ader org yang dh sound sbb jarang post entry..hehehe.. gomenne[sorry].. bukan xnak post..tapi kekadang mood nak tukis tu xde.. ish3, mmg susah btul la aku ni nak istiqamah..hehehe
 
Oklah..baca yek posting kt bawah ni.. bukakan hati,lapang kan minda..

+ + + + + + + + + + + + + + + + +
 
Jangankan lelaki biasa,nabi pun terasa sunyi tanpa wanita.
Tanpa mereka, fikiran dan perasaan lelaki akan resah.
 Masih mencari walau ada segalanya.
Apa yang tiada dalam syurga?
Namun adam tetap rindukan hawa.

Dijadikan wanita daripada tulang rusuk yang bengkok.
Untuk diluruskan oleh lelaki.
Tetapi seandainya lelaki itu sendiri tidak lurus,
Mana mungkin kayu yang bengkok menghasilkan bayang yang lurus.
 Luruskanlah wanita dengan jalan yang ditunjuk oleh Allah,
Kerana mereka diciptakan sebegitu rupa oleh Allah.
Didiklah mereka dengan panduan darinya.

Jangan cuba menjinakkan mereka dengan harta,
kerana nantinya mereka semakin liar.
 Janganlah hiburkan mereka dengan kecantikan,
kerana nantinya mereka akan semakin derita.
 Kenalkan mereka kepada Allah, zat yang kekal.

Di situlah punca kekuatan dunia.
 Akal senipis rambutnya, tebalkanlah ia dengan ilmu.
 Hati serapuh kaca, kuatkanlah ia dengan iman...
Perasaan selembut sutera, hiasilah ia dengan akhlak.
Suburkanlah ia kerana dari situlah nantinya...

Mereka akan lihat nilaian dan keadilan Rab...
Bisikkan ke telinga mereka bahawa kelembutan bukan suatu kelemahan..
Ia bukan diskriminasi Allah...sebaliknya di situlah kasih dan sayang Allah...
 Wanita yang lupa hakikat kejadiannya...
 Pasti tidak akan terhibur, dan tidak akan menghiburkan...
Tanpa iman, ilmu dan akhlak..mereka tidak akan lurus...
Bahkan akan semakin membengkok...
 Itulah hakikatnya andai wanita tidak kenal Rabbnya...

 Bila wanita menjadi derhaka...pasti dunia lelaki akan menjadi huru hara....
 Lelaki pula janganlah mengharapkan ketaatan semata-mata...
Tapi binalah kepimpinan...
Pastikan sebelum wanita menuju ilahi, pimpinlah diri kepadanya..
Jinakkan diri kepada allah...
 Nescaya akan jinaklah segala-galanya di bawah pimpinanmu...
 Janganlah mengharapkan isteri semulia Fatimah Az-Zahra'
Seandainya dirimu tidak sehebat saidina Ali karamallahuwajhah
 

Wassalam..... 
 
"Bila pena menari, tinta yang bisu akan berkata-kata"

0 Comments:

Post a Comment

<< Home


Cursors