myspace



July 21, 2004

Pengalaman di kampung

Assalamualaikum....

Ermm..xtau nak citer aper sebenarnya. Ari ni memang sehari suntuk duk kat bilik jer. Nak keluar, panas kt luar tu. Lagi pun xde kawan n xtau nak gi maner. Mood shopping akhir-akhir ni makin menurun. Akhirnya,bertapa lah aku kt bilik ni sengsorang. turun bawah g shower room, pastu naik bilik balik. pastu turun lagi g dapur, pastu naik balik, pastu turun bawah g baca paper, pastu naik balik. ermm.. xyah sapu tangga tu pun dh bersih..hehehe.. dok naik turun jer. Tapi memang sunyi sgt... Bunyi cengkerik jer 24 jam. macam dh jadi lagu alam bg aku[chewah..hehehe]
Bila time pepanas camni, pastu plak bunyi cengkerik camtu, memang sentiasa mengingatkan aku pada kampung aku la[kampung ayah kt johor]... Ingat lagi kalau balik kampung [dah lama xbalik] mesti kami adik beradik berebut kipas kalau tengah hari sebab yang ada standfan jer. Even ader 5@ 6 bijik, tapi kalau dh ramai yg balik, mmg x cukup.hehehe.. last- last, atuk aku pun dgn initiative sendri , g pasang ceiling fan..hehehe.. dgn ada nya ceiling fan ni, mmg x berusik la standfan tu. Tapi mmg umah atuk aku tu cam nak terbang lah lagaknya. mana taknya, sekali pasang sampai kelajuan yang ke 6. ish3.. memang ganaz btul la cucu-cucu atuk aku.hehehe...
tapi bila aku dh besar ni,tengah hari xleh dh gi kejar kipas, tapi kena kejar dapur plak..hehehe..Ermm.. kalau nak cerita kan jadual harian aku kat kampung ni mmg pack.hehehe.. pagi dlm kul 5.00 bgn sbb atuk aku bilal masjid kampung tu. Dia siap nak gi masjid. Memang even org lain x bgn lagi pun, dia mesti nak kejut aku gak..ish3.. aku pun bgn jerla..hehehe.. pastu buat breakfast.. slalu kalau aku balik, nenek aku suka buat roti canai.. memang sedap giler, pastu semua siap breakfast dlm kul 8. pastu aku pun kemas lah sikit umah atuk aku tu. kalau maid aunty aku ada, aku tolong2 jer la.. hehehe.. pastu dlm kul 11 tu dh mula masak utk lunch. masa ni mmg kalau ramai yg balik, penuh la dapur nenek aku tu. Macam-macam la citer yang keluar. Memandang kan aku ni cucu 1st[belah ayah] ,memang aku xde geng la nak buka topic.Dengar jela.. Aku mmg dah lali gossip2 hangat dunia makcik2 aku ni..hehehe.. tapi paling aku rasa nak cabut lari, kalau aku di jadi kan topic..hehhehe.. aiseh, mcm-mcm soklan yang kuar. Kalau datang pakcik2 aku yang suka menyakat tu lagi la.. haru-biru keadaan. Tapi sib baik mak aku sporting..hehehe..
pas makan tengah hari, dlm kul 1 camtu bermula la adegan bermanja dgn bantal. tapi aku gak yang dok terkebil-kebil. Dah lah susah tido siang, pastu panas lagi.. mmg xleh masuk agenda langsung.. hehhe.. masa ni la aku dan adik-adik aku dok membodek mak aku[ ayah aku mmg time tido xleh kacau] bawak gi jalan umah sedara-sedara yang dekat kawasan tu[mak bley bawak keta] slalu nya kitorg guna adik yg last sbg umpan bab pujuk ni..hehe.. sbb dia tu kalau x dpt aper dia nak, merajuk gegiler..heheh
Bila dh keluar gi jalan umah sedara ni, dalam pukul 10 mlm la baru kitorg balik umah nenek balik.. mkn mandi sumer t umah sedara... balik jer, mesti ader buah la junkfood la sbb atuk bawak balik..hehehe.. pastu dlm kul 12 tu lampu rumah semua diarah kan ditutup oleh atuk [kalau x tutup, mmg xdiam lah sumer]. hehehe...
tu lah serba sedikit pengalaman aku kalau balik kampung.. paling lama pun dlm 4@ 5 hari jer aku balik.. maklum ler parent aku dua-dua keje.. nnt kalau ader masa aku citer plak kehidupan harian aku kalau balik kampung nenek aku belah mak plak.. memang berbeza sgt lah dari kampung ayah aku..hehehe...
Ermm mcm-mcm aku merepek.. maklum la tgh boring.. esok aku start keje. ehh.. practical[ berangan dh keje plak..hehehe] start kul 8.30 pagi sampai kul 4 petang... sebab jarak dari hostel aku ni ketempat tu lebih kurang sejam 30 minit , nampak nya kena kuar awal la aku esok..ermm... doakan aku leh wat keje  yek.. tambah lagi ngan org jepun ni.. doa kan juga diorg sejuk hati ngan aku yek.. hehehe..
ok lah macam-mcm aku merepek ni.. nnt la aku tulis lagi yek..
 
wassalam....
 
"Bila pena menari, tinta yang bisu akan berkata-kata"

0 Comments:

Post a Comment

<< Home


Cursors