myspaceSeptember 30, 2004

Sejarah Pensyariatan Puasa

Assalamualaikum wbt...


Alhamdulillah.. walaupun menghadapi pelbagai dugaan dan cabaran dalam menjalankan tugasan harian, masih juga dikurniakan kekuatan agar insan ini terus mengorak langkah mencorak hidup oleh-Nya.. Terlintas sejenak di minda, sudah hampir 21 tahun dipinjamkan nikmat hidup oleh Yang Maha Esa.. Walau sering alpa memanjatkan kesyukuran untuk-Nya, Namun rahmat-Nya tetap x pernah putus untuk insan ini.. Astaghfirullah.. Semoga kealpaan ini tidak berpanjangan dan sifat-sifat mazmummah dalam diri ini dapat dibendung..

Sedar tak sedar, syaaban makin hampir ke penghujung.. Pantas sungguh masa berlalu.. terasa bagai masih segar kenangan beraidul fitri sendirian di bumi sakura ni.. Masih terasa lagi perasaan 'blur' ketika memohon ampun dari ibunda dan ayahanda pada raya yang lalu.. Saat ini, kira-kira 14hari lagi umat islam akan menyambut kedatangan bulan Ramadhan al- mubarak.. Semoga kedatangan ramadhan kali ini disambut dgn penuh keazaman utk menambahkan lagi amal ibadat kepada-Nya.. Semoga diberi kesempatan oleh Allah swt bg kita untuk menelusuri ramadhan yg bakal menjelang...InsyaAllah..

Untuk posting kali ni, jom kita sama-sama renungi sejarah pensyariatan puasa dan faedahnya..Semoga kita sama-sama dapat manfaat ...insyaAllah.. Buka kan hati, lapangkan minda.. insyaAllah..

++++++++++++++++++++++++++++++++++++


Puasa Ramadhan difardhukan pada bulan Sya'ban tahun kedua hijrah. Sebelum itu puasa telah dikenalii oleh umat-umat sebelumnya dan juga Ahli Kitab yang hidup sezaman dengan RasuluLlah s.a.w.. Firman Allah Taala::

Wahai orang-orang yang beriman! Diwajibkan ke atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan ke atas orang-orang yang terdahulu daripada kamu, supaya kamu bertaqwa". (al-Baqarah, ayat 183)

Walaubagaimanapun kewajipan puasa Ramadhan tidak pernah disyariatkan sebelum itu. Persamaan yang wujud diantara umat ini dengan umat-umat terdahulu ialah puasa disyariatkan. Tetapi kefardhuan puasa Ramadhan dikhususkan hanya kepada umat Nabi Muhammad s.a.w.

 • Hikmah, Rahsia dan Faedah Puasa

  Puasa Ramadhan adalah ibadah yang difardhukan Allah Taala. Maksud ibadah ialah seseorang muslim melaksanakannya sebagai memenuhi titah perintah Allah Taala dan menunaikan hak perhambaan kepada Allah Taala tanpa melihat apa-apa natijah yang mungkin dihasilkan daripada ibadah puasa itu. Sekiranya seorang muslim telah melakukan perkara tersebut, maka selepas itu tidak ada halangan baginya untuk mencari hikmah dan rahsia ketuhanan yang tersembunyi disebalik sesuatu ibadah seperti puasa dan sebagainya. Suatu perkara yang tidak diragukan lagi ialah hukum-hukum Allah Taala semuanya mempunyai hikmat, rahsia dan faedah untuk hamba-hambaNya. Tetapi tidak disyariatkan hamba itu untuk mengetahui perkara tersebut.

  Tidak diragukan juga bahawa puasa mempunyai hikmah dan faedah yang cukup banyak yang kadang-kadang sebahagiannya diketahui oleh hamba, tetapi masih banyak lagi hikmat yang tidak diketahuinya. Diantara hikmat dan faedah puasa yang mungkin diketahui oleh seseorang Islam ialah:

  1. Menyedarkan hati seorang mukmin terhadap muraqabah Allah Azzawajalla. Ini disebabkan apabila orang yang berpuasa menghabiskan sebahagian waktu siangnya dengan berlapar, jiwanya inginkan makanan dan minuman. Tetapi kesedarannya tentang ibadah puasa yang sedang dilakukannya menghalang dirinya memenuhi kehendak jiwanya dalam rangka mematuhi perintah Allah Taala. Daripada pertentangan jiwa ini akan lahirlah kesedaran hati dan suburlah perasaan muraqabah Allah Taala serta berterusanlah ingatannya terhadap rububiyah dan keagungan kekuasaan Allah. Begitu juga dia akan sentiasa sedar bahawa dia adalah hamba yang sentiasa tunduk kepada hukum Allah dan mematuhi kehendakNya.

  2. Ramadhan adalah bulan suci dibandingkan dengan semua bulan yang lain. Allah Azzawajalla menghendaki hambaNya supaya memenuhkannya dengan ketaatan dan mendekatkan diri kepadaNya. Juga mengisinya dengan setinggi-tinggi makna perhambaan kepada Allah Azzawajalla. Alangkah sukarnya untuk merealisasikan perkara itu apabila berhadapan dengan hidangan makanan, berada dimajlis minum, selepas perut diisi penuh dan setelah naiknya hawa makanan ke dalam pemikiran dan otak. Jadi pensyariatan puasa pada bulan ini adalah jalan yang paling mudah untuk memenuhi hak Allah Taala dan melaksana kewajipan perhambaan kepadaNya.

  3. Sesungguhnya kehidupan seseorang muslim yang sentiasa barada dalam keadaan kenyang pasti akan memenuhkan jiwanya dengan sifat-sifat yang keras dan menuburkan faktor-faktor pelampauan. Kedua perkara ini bertentangan dengan keadaan sebenar seseorang muslim. Jadi pensyariatan puasa akan membersihkan jiwanya dan menghaluskan perasaannya.

  4. Diantara prinsip terpenting tertegaknya masyarakat Islam ialah saling kasih mengasihi dan sayang menyayangi sesama umat Islam. Amat sukar bagi si kaya untuk mengasihi si miskin dengan kasih sayang sebenar tanpa dia merasai kesakitan dan kepayahan kemiskinan juga kepahitan kelaparan dan penderitaan. Bulan Ramadhan adalah sebaik-baik pengalaman yang akan diperolehi si kaya mengenai perasaan si fakir. Ini menjadikannya hidup bersama si fakir di alam kepedihan dan dihalang daripada memiliki makanan. Dari sinilah puasa adalah sebaik-baik perkara yang akan menimbulkan faktor-faktor kasih sayang, rahmat dan kesian di dalam jiwa si kaya.


  Wallahualam bishshahab...

  Wassalam..

  "Bila pena menari, tinta yang bisu akan berkata-kata"

 • 0 Comments:

  Post a Comment

  << Home


  Cursors